Hopp til innholdet
  • Senteret : 10-21 (9-19)
  • Meny : 8-21 (8-20)
  • Kiwi/ Rema 1000 : 7-23 (7-23)
  • Apotek 1 : 10-21 (09-19)
  • Se alle åpningstider

Lambertseter Senter

En sensasjon i 1958, nå et samlingssted for oss alle! Nye Lambertseter Senter feirer 10 år!

Foto: Max Weiby

10 års feiring - i et 70 års perspektiv

Vi feirer 10 års jubileum siden Nye Lambertseter Senter
åpnet, men historikken bak senteret er langt mer omfangsrik og dypere enn dette.

Derfor har vi både snakket med folk fra nærområdet, og satt sammen en fotoutstilling som du kan se på senteret. For å feire dit vi har kommet, men også mimre tilbake på det som var. På et område som har vært i stor vekst i mange år, og der senteret har vært et sentralt punkt for oss som bor her.

På utstillingen kan du se bilder fra helt tilbake til 60-tallet, men også en fotoserie fra nåtid. 19-åringen Max Weiby, som har vokst opp i området, deler bilder av steder som har vært betydningsfulle for han i hans oppvekst. Så ta gjerne turen innom, slik at vi sammen kan mimre og feire!

Foto: Atelier Rude/Oslo Museum/Byhistorisk samling

I stadig forvandling – det kunne være slagordet for Lambertseter Senter, Oslos første.

Tekst: Ivar Sekne

Lambertseter Senter var sensasjonelt og moderne i 1958. 7 år senere utvidet senteret seg over på andre siden av Lambertseterveien, med stort varehus, småbutikker langs en handlegate, Symra kino og etter hvert helse- og sosialsenter og Deichmanfilial. Rundt 2008 ble det meste av dette revet for å gi plass til et helt nytt senter ved siden av det gamle i 2010. Det ble en enda sterkere magnet for lokalbefolkningen, med torg innendørs, en slags storstue.

Kjøpesenteret var en svensk idé, krydret med engelske og nederlandske løsninger, alt klekket ut i Frode Rinnans hode, mannen som planla

Lambertseter og særlig senteret, som ble hans hjertebarn.

 

Ingen interesse

Arkitekt og planlegger Frode Rinnan måtte innse at annonsene, som skulle lokke kjøpmenn til å etablere seg på Lambertseter på tidlig 50-tallet, ikke hadde noen effekt. Ingen kjøpmenn tok sjansen på å starte butikk på et kjøpesenter på et nesten ukjent sted. Ikke en gang Oslo Samvirkelag! Først i 1955 begynte noen å vise interesse. Da kunne OBOS Forretningsbygg begynne og legge konkrete planer. Rinnan var dypt skuffet over at ikke senteret sto ferdig da folk begynte å flytte inn, men verken han eller OBOS kunne styre kjøpmennene. De måtte komme frivillig. Men så løsnet det, og i september 1958 åpnet senteret med hornmusikk, taler og fest.

 

Foto: Røstad, Paul Andreas/Oslo Museum/Byhistorisk samling

Senteret ble fort for lite

Allerede i 1960 innså OBOS og senterforeningen at de måtte utvide. Rett over Lambertseterveien i den gamle tyskerleiren hadde Forsvarets samband avsluttet sin virksomhet og flyttet ut. Det flate området helt bort til Raschs vei var frigjort. Hele den gamle tyskerleiren kunne nå tas i bruk. En helt ny vei, Cecilie Thoresens vei, ble anlagt.

I 1963 begynte byggearbeidene. Før året var omme var de første butikkene på plass i lave, langstrakte bygninger, tegnet av Rinnan og Tveten: Et renseri, en fisk- og vilt, den lille bistroen Kig Inn, en kaffe- og te-butikk, en ramme-, glass- og speilbutikk og en kjæledyrbutikk. I mars 1965 kom tungvekteren Domus endelig inn i kjøpesenteret med et digert bygg, som for å vise at når Samvirkelaget først skulle inn på senteret, så var det som ”storebror”. For mange var Domus som et lite eventyr, som et torg med tak over, en forsmak på det senteret som skulle vokse fram. Et senter som stadig fornyer seg.

 

Foto: Atelier Rude/Oslo Museum/Byhistorisk samling

Senteret med et eget helsehus

Nå utvider senteret enda en gang. I november åpner Helsehuset på toppen av Lambertseter Senter, plan 6. Her blir det legetjenester, tannlege, fysioterapeut, kiropraktor og andre helsetjenester.

Samtidig blir det nye leietakere i lokaler der andre flytter ut: Elkjøp Phonehouse har åpnet på plan 2, der Juvelen lå. G-Sport omprofilerer, og åpner i november som Intersport, der Deichman lå. I tillegg har Subway, Fiskehuset, Kicks og Specsavers åpnet på plan 2. Her kommer også Rituals, som skal selge velværeprodukter, og 26. november åpner Synsam. På plan 1 har Barnas hus åpnet der G-Sport lå, i tillegg til at flere av butikkene flytter på seg og utvider i areal.

- Da det nye senteret åpnet i 2010 fikk alle leietakere kontrakter med fem pluss fem års varighet. De fleste vil fortsette også i årene som kommer. Vi har hatt en veldig bra butikkmiks i disse 10 årene, og nå gjør vi den enda bedre, sier senterleder Silje Nordgård Aspen.