Hopp til innholdet
Bilde av en mann som holder en bolle med suppe

Tom Yum suppe

Denne klassikeren fra det thailandske kjøkkenet kombinerer salt, surt og sterkt, og er perfekt på kjølige vårdager. Olavs variant har både kylling og scampi, men du kan også lage den uten. Tips! Den blir helt vegansk hvis du bytter til en vegansk fiskesaus.

Dette trenger duIMG_0346_LR

  • 2 store glass eller ca 8 dl ris
  • 0,5 dl vann
  • 5 kaffir lime blader
  • 3 stenger sitrongress
  • 3-7 chili
  • 2 tommeltotter ingefær
  • 400-900g kyllingfilet ( kommer an på hvor sulten dere er )
  • 1 pose scampi. Hvis fryst, husk å tine
  • 200g sopp 
  • 6 tomater
  • 1 bunt vårløk 
  • 1 bunt koriander
  • 5 spiseskjeer fish sauce
  • 1 boks kokosmelk
  • 2 spiseskjeer tom yum paste eller thai chili paste (tom yum paste innholder galangal o.l som ikke er tilgjengelig overalt)
  • 2 lime

Fremgangsmåte

1.Ha vann i en stor kjele og hiv oppi grovkuttet ingefær og chili, samt lime blader og sitrongress. Fjern ytterste skall på sitrongresset, kutt litt i hver ende. La alt trekke mens du gjør klart resten. 

2.Gjør klar risen i en annen kjele. Nesten dobbelt så mye vann som ris, kok opp, skru av og la stå med lokk. 

3.Kutt sopp i skiver og tomat i båter. Dette skal blandes i suppa mot slutten. 

4.Kutt vårløk i små skiver, og hakk koriander. Disse skal i hver sin skål på bordet.

5. Lime deles i to biter og skal også på bordet. 

6.Skyll kyllingen i kaldt vann, la dryppe, krydre rikelig med salt og pepper, ha i en varm panne med olje (høy varme). Her er det viktigste å få brunet godt, ikke at det er gjennomstekt. Fjern fra panna. La hvile. Skjær i små biter. 

7.Ha litt vann i kyllingpanna, skru på varmen igjen. Hell kraft oppi suppa. 

8.Ha i tom yum paste, fish sauce og kokosmelk. Smak til med fish sauce.

9.Ha i scampi, sopp, tomat og kyllingen. Ha i mer vann for å dekke alt sammen om det trengs. Skru på høy varme. Er som regel klart når det koker. 

NB! Husk å smake flere ganger. Alt vannet i sopp og tomat gjør suppen mindre salt! Ha evt i mer fish sauce. 

Serveres glovarm i en skål med rå Koriander og vårløk og en liten skvett lime. Ris i skål ved siden av.